Národní úložiště šedé literatury Nalezeno 20 záznamů.  1 - 10další  přejít na záznam: Hledání trvalo 0.01 vteřin. 
Hodnocení systému pěstování jetelovin v zemědělských podnicích a návrhy na zlepšení
WEINER, Vlastimil
Bakalářská práce je zaměřena na popsání systému pěstování jetelovin, které mají pro zemědělství význam v podobě zlepšování úrodnosti půdy a jako nízkonákladový zdroj krmiva. Práce popisuje hlavně jetel luční (Trifolium pratense L.) a vojtěšku setou (Medicago sativa L.). V první části je popsán význam pěstování jetelovin, charakteristika, morfologický popis a způsob konzervace píce. Dále jsou v práci uvedené secí stroje vhodné k setí jetelovin a příprava půdy před založením porostu. V druhé části je tato práce zaměřena na porosty jetele lučního (odrůdy Bonus a Garant), které obhospodařuje MIRABO a.s. v Plzeňském kraji. V průběhu roku byl sledován, jak způsob a termín založení porostů tak agrotechnika zvolená do přezimujících porostů. Byla sledována hustota rostlin na 1 m2, zdravotní stav a výnos jednotlivých porostů. Všechny porosty byly určeny na sklizení píce a následně byly silážovány v silážních žlabech a silážních vacích. Následně ze zjištěných dat byla navrhnuta opatření ke zlepšení systému pěstování jetele lučního v tomto podniku.
Vliv kvality kukuřičné siláže na mléčnou užitkovost dojnic
BRÁCHA, Daniel
Se stále se zvyšujícími nároky na mléčnou užitkovost je nutné, aby předkládané krmivo bylo co nejkvalitnější a obsahovalo požadované živiny. Pro splnění těchto požadavků musí být vyrobená objemná krmiva, zejména kukuřičná siláž zdravotně nezávadná a v co nejvyšší kvalitě. Bakalářská práce byla rozdělena na dvě části. V první, tedy teoretické části je obecně diskutováno o procesu silážování a o pojmech s ním související, jako je silážovatelnost nebo siláž. Převážná část je ale věnována technologickým postupům silážování, jejichž dodržení znamená zdravotně nezávadné a kvalitní krmivo. Mezi tyto postupy patří zejména zakrývání, dusání, plnění silážních žlabů a další. Z kvalitativního hlediska je důležité sledovat obsah sušiny, délku řezanky a stupeň nadrcení zrna. Nedodržení optimálních hodnot může znamenat zhoršení průběhu fermentace či výskyt nežádoucích mikroorganismů ve výsledném krmivu. Díky tomu dochází ke zhoršení užitkových a reprodukčních vlastností. Ohrožen může být také zdravotní stav zvířat. Pro zlepšení průběhu fermentace a zachování aerobní stability v době zkrmování je možné využít konzervační přípravky. Závěr teoretické části je věnován výživě a technice krmení dojnic, konkrétně směsné krmné dávce (TMR), bachorové fermentaci a dále mléčné užitkovosti. Praktická část byla provedena na mléčné farmě v Pernarci, která je součástí Úněšovského statku a.s., který hospodaří na severním Plzeňsku. Zde byly hodnoceny roční mléčné užitkovosti a faktory, které je ovlivňují. Markantní část je věnována rozborům kukuřičných siláží a přípravě TMR. Dále je zhodnoceno kvalitativní složení siláží a preciznost přípravy TMR ve vztahu k ekonomice výroby mléka. U mléčné užitkovosti a kvality kukuřičných siláží je zohledněn i možný vliv počasí. Sledována a hodnocena byla data v letech 2018 - 2021.
Analýza kvalitativních ukazatelů silážovaných krmiv
NECHVÁTAL, Jaroslav
Tato diplomová práce je zaměřena na analýzu vybraných kvalitativních ukazatelů u siláží. Kvalitativní ukazatelé byli sledováni u 119 vzorků travní a kukuřičné siláže z roku 2018. Pomocí těchto ukazatelů proběhlo zařazení podle hodnocení kvality fermentace u siláže dle Normy 2004, německého hodnocení dle Kaisera 2006 a slovenského hodnocení dle Mitríka 2016. Výsledné zařazení byla vyhodnocena a porovnána. V Normě 2004 bylo zařazeno v první třídě fermentace 82 % vzorků, v hodnocení podle Kaisera 88 % vzorků a v hodnocení podle Mitríka 83 % vzorků. Do hodnocení byl zařazen i vliv silážních aditiv na kvalitu fermentačního procesu. Sledován byl vliv bakteriálních a bakteriálně-enzymatických aditiv na obsah živin. V závěru práce byly vzorky siláže porovnány s průměrnými hodnotami z daného ročníku.
Porovnání kvality řezanky u samojízdných sklízecích řezaček
HEŘMÁNEK, Aleš
Tato diplomová práce pojednává o technologiích výroby řezanky z různých druhů rostlin pro účely živočišné výroby, nebo energetiky. Jelikož je toto téma velmi obsáhlé a dnešní technologie nabízejí mnoho možností, je práce zaměřena výhradně na jeden konkrétní způsob výroby řezanky. V literárním přehledu jsou k dispozici ucelené informace o historii řezaček a jejich uplatnění v rostlinné výrobě až do současnosti. Velká část je zde věnována přehledu aktuální nabídky, především samojízdných strojů, která je doplněna o popis jednotlivých technických řešení. Metodika obsahuje postup měření a kritéria pro porovnání vybraných strojů John Deere 8300 a New Holland FR 500. Všechny naměřené hodnoty byly získány v roce 2019 a 2020 z nichž jsou pomocí vzorců získány další výsledky. Sklízecí řezačky jsou porovnány z hlediska kvality řezanky, rozdrcení zrn, výkonnosti a spotřeby pohonných hmot. Posledním kritériem pro porovnání jsou náklady na samotný provoz sklízecích řezaček.
Vliv podílu vybraných druhů jetelovin a bylin na senzorické vlastnosti konzervované píce.
ŘÍHA, Patrik
Cílem této bakalářské práce bylo vyhodnocení jakosti konzervované biomasy v závislosti na složení vzorků pomocí senzorického hodnocení jednotlivých ukazatelů kvality travních siláží. Byla hodnocena silážovatelnost vybraných druhů jetelovin, bylin a porovnány se vzorkem siláže z kukuřice seté. Mezi hlavní ukazatele se zařadily barva, vůně, plesnivost a hnití, konzistence a jako poslední byl vypočten i obsah sušiny v silážích. Tyto ukazatele byly sledovány na 33 vzorcích siláží pocházejících z kraje Vysočina a okresu Třebíč. Po ukončení konzervace byly ukazatele obodovány a následně body sečteny. Po sečtení bodů byly jednotlivé vzorky ohodnoceny např. jako zdařilé či nezdařilé. Dále se práce zaměřuje na rozdělení pícnin z hlediska obsahu sacharidů a dusíkatých látek, faktory ovlivňující jakost píce, konzervace píce silážováním, její technologie zpracování a v neposlední řadě i na využívání konzervačních prostředků a jejich význam. Bylo také provedeno botanické snímkování vybraných lučních porostů a stanovena pokryvnost hodnocených druhů jetelovin a bylin a také agrobotanických skupin.
Konzervace kukuřičné siláže
KOZÁK, Jonáš
Kukuřičná siláž je páteří krmivové základny ve výživě skotu i hlavním zdrojem hmoty pro výrobu energie v bioplynových stanicích. V moderních podnicích je proto kukuřice setá (Zea mays) jednou z hlavních plodin zařazovaných do osevních postupů. Velká část ekonomického výsledku podniku je založena na kvalitě vyrobených objemných krmiv. To znamená, že během relativně krátké doby, sklizně a naskladnění krmiva pro skladování, se rozhoduje o ekonomice výroby podniku po celý rok. Tudíž je úkolem managementu řídit tento proces tak, aby vzniklo co nejvíce kvalitního krmiva s co nejnižšími náklady. A to navzdory působení klimatických, ekonomických, politických, technologických či jiných vlivů. I přesto, že silážování má již dlouhou tradici, lze se v praxi bohužel často setkat s chybami, které vedou k výrobě siláží nízké nutriční hodnoty ba dokonce zdravotně závadných. Taková siláž má negativní vliv na celý ekonomický vývoj podniku a je proto cílem této práce vypracovat literární rešerši na toto téma a navrhnout opatření, která povedou ke zvýšení úrovně výroby nejen kukuřičných siláží.
Konzervační přípravek pro silážování nadměrně suchých rostlin určených pro výrobu bioplynu
Usťak, Sergej ; Jambor, Václav
Cílem metodiky je poskytnout zemědělcům, zemědělským poradcům, provozovatelům zemědělských bioplynových stanic, pracovníkům ve výzkumu a zemědělském školství a rovněž i všem ostatním zájemcům o pěstování a zpracování zemědělské biomasy jako obnovitelného zdroje surovin a energie základní informace o novém konzervačním přípravku pro silážování nadměrně suchých rostlin určených pro výrobu bioplynu. Publikace referuje o vývoji a ověření nového konzervačního přípravku pro silážování fytomasy určené pro výrobu bioplynu, zejména nadměrně suchých rostlin. Jeho využití v praxi může zajistit ekonomicky efektivní snížení ztrát organické sušiny, zvýšení kvality siláží a rovněž navýšení produkce bioplynu.
Plný text: Stáhnout plný textPDF
Konzervační přípravek pro silážování nadměrně vlhkých rostlin určených pro výrobu bioplynu
Usťak, Sergej ; Muňoz, Jakub ; Jambor, Václav
Cílem metodiky je poskytnout zemědělcům, zemědělským poradcům, provozovatelům zemědělských bioplynových stanic, pracovníkům ve výzkumu a zemědělském školství a rovněž i všem ostatním zájemcům o pěstování a zpracování zemědělské biomasy jako obnovitelného zdroje surovin a energie základní informace o novém konzervačním přípravku pro silážování nadměrně vlhkých rostlin určených pro výrobu bioplynu. Publikace referuje o vývoji a ověření nového konzervačního přípravku pro silážování fytomasy určené pro výrobu bioplynu, zejména nadměrně vlhkých rostlin. Jeho využití v praxi může zajistit ekonomicky efektivní snížení ztrát organické sušiny, zvýšení kvality siláží a rovněž navýšení produkce bioplynu.
Plný text: Stáhnout plný textPDF
Vliv volby hybridu na kvalitu píce kukuřice
Pařízková, Josefína ; Hakl, Josef (vedoucí práce) ; Josef, Josef (oponent)
Cílem práce je posoudit vliv volby hybridu na stravitelnost neutrodetergentní vlákniny v píci kukuřice ve vztahu k dalším kvalitativním parametrům. Doporučení vhodných hybridů na základě testování může být pro pěstitele ekonomicky výhodné. Na počátku pokusu byla stanovena hypotéza: Volba hybridu kukuřice pro dané stanoviště významně ovlivní dosaženou stravitelnost neutrodetergentní vlákniny při sklizni na siláž. Do experimentu bylo zařazeno devět různých kukuřičných hybridů ve třech opakováních (Dynamite, NK Octet, Rubben, DKC 3507, DKC 3795, DKC 4014, Susann, LG 30.311 a LG 32.64) pro pěstování na experimentálním pozemku v lokalitě Praha Uhříněves. Hodnocenými znaky byl mimo jiné i výnos a podíl palic. Pro vyhodnocení vzorků chemickou analýzou byla odebrána řezanka celé rostliny z prostředních řádků pokusné parcely. Hodnoceny byly následující parametry: obsah dusíkatých látek, obsah neutrodetergentní vlákniny, obsah stravitelné neutrodetergentní vlákniny, stravitelné organické hmoty, obsah škrobu a obsah sušiny. Mezi hybridy byly zaznamenány průkazné rozdíly v parametrech: výnos, podíl palic, obsah dusíkatých látek, obsah neutrodetergentní vlákniny, obsah stravitelné neutrodetergentní vlákniny, stravitelné organické hmoty a obsah škrobu. Statisticky neprůkazný rozdíl mezi hybridy byl u procentuálního obsahu sušiny. Výběr vhodného kukuřičného hybridu je tedy jednou z nejdůležitějších pěstitelských opatření. Správná volba je klíčová pro zlepšení kvality píce pro optimální produkci hospodářských zvířat. Kukuřice je jedním ze základních pilířů výroby masa a mléka. Při výběru vhodného kukuřičného hybridu je nutné brát v úvahu mnoho faktorů. Každý hybrid má určité charakteristické vlastnosti a ty je třeba respektovat, ale i využívat. Pro ekonomiku produkce má velký význam nejen cena osiva, ale hlavně potenciální výnos a využitelnost živin.
Konzervace pícnin silážováním
FRYŠOVÁ, Adéla
Cílem této bakalářské práce je zpracování literární studie zabývající se konzervací pícnin silážováním a dále zpracování přehledu faktorů, které mají vliv na kvalitu a průběh fermentace. Úvodní část se obecně zabývá významem silážování a cíli konzervace pícnin. Dále je řešen výskyt jednotlivých zástupců mikroorganismů, jak žádoucích, mezi které patří bakterie mléčného kvašení, tak nežádoucích, kam se řadí klostridie, plísně, kvasinky a další. Počty zmiňovaných mikroorganismů lze v různé míře ovlivnit použitím aditivních látek. V práci je také podrobně popisován správný průběh fermentačního procesu, který probíhá ve čtyřech základních fázích. První fází je aerobní fáze, dále pak hlavní fermentační fáze a na tu navazující fáze stabilizační a fáze zkrmování. Jednou z nejdůležitějších částí práce je samostatná technologie výroby siláže. Na každý úsek technologického postupu by měl být brát velký zřetel, protože právě v této části se chovatelé dopouštějí největších chyb. Ať už je to správný odhad sklizně při správné sušině, či délka řezanky a její následné kvalitní dusání a zakrytí. V této práci byly použity publikace a výzkumy českých i zahraničních autorů zabývající se problematikou konzervace silážování.

Národní úložiště šedé literatury : Nalezeno 20 záznamů.   1 - 10další  přejít na záznam:
Chcete být upozorněni, pokud se objeví nové záznamy odpovídající tomuto dotazu?
Přihlásit se k odběru RSS.